top of page
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ZERO FOOD WASTE
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ZERO FOOD WASTE

Fri, 22 Sept

|

Πειραιάς

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ZERO FOOD WASTE

Ειδικά για εφέτος, το «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» είναι αφιερωμένο στην βιώσιμη κουζίνα με έμπνευση και γνώμονα τη φιλοσοφία του Zero Food Waste.

Ώρα και Τοποθεσία:

22 Sept 2023, 19:00 – 01 Oct 2023, 19:00

Πειραιάς, Πειραιάς, Ελλάδα

Πληροφορίες:

※    Στο πλαίσιο του οικολογικού χαρακτήρα του φεστιβάλ, όλα τα προϊόντα σερβιρίσματος είναι βιοδιασπώμενα και μιας χρήσης, ενώ το σύνολο των δράσεων είναι δομημένο με βάση τις αρχές της κυκλικής και βιώσιμης κοινωνικής οικονομίας.

Σχετικά με τη Σπατάλη Τροφίμων

Στην ΕΕ, περίπου 59 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλιούνται ετησίως (131 κιλά/κάτοικο) με συνδεόμενη εκτιμώμενη αξία στην αγορά 132 δισεκατομμύρια ευρώ (Eurostat, 2022). Το Eurostat εκτιμά περίπου ότι το 10% των τροφίμων που διατίθενται στους καταναλωτές της ΕΕ (στο λιανεμπόριο, τις υπηρεσίες τροφίμων και τα νοικοκυριά) μπορεί να σπαταλιέται. Ταυτόχρονα, περίπου 32,6 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να απολαύσουν ένα ποιοτικό γεύμα κάθε δεύτερη μέρα (Eurostat, 2021).

Παγκοσμίως, περίπου το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση χάνεται ή σπαταλιέται (FAO, 2011). Ο Δείκτης Απωλειών Τροφίμων της FAO (FLI) εκτιμά ότι παγκοσμίως, περίπου το 14% όλων των τροφίμων που παράγονται χάνεται από το στάδιο μετά τη συγκομιδή έως, αλλά χωρίς να περιλαμβάνει, το λιανεμπόριο (FAO, 2019EN•••).

Σύμφωνα με τον Δείκτη Σπατάλης Τροφίμων του UNEP 2021, περίπου 931 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλήθηκαν το 2019 - το 61% από τα οποία προήλθε από νοικοκυριά, το 26% από υπηρεσίες τροφίμων και το 13% από το λιανεμπόριο – υποδεικνύοντας ότι το 17% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων μπορεί να σπαταλιέται σε αυτά τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. 

Ομοίως, στην ΕΕ, τα νοικοκυριά παράγουν περισσότερο από το μισό των συνολικών σπαταλισθέντων τροφίμων (53%) στην ΕΕ, με το 69% των σπαταλισθέντων τροφίμων να προκύπτει από νοικοκυριά, υπηρεσίες τροφίμων και λιανεμπόριο (Eurostat, 2022). 

Η σπάταλη τροφίμων δεν είναι μόνο ένα ηθικό και οικονομικό ζήτημα, αλλά επίσης εξαντλεί το περιβάλλον από περιορισμένους φυσικούς πόρους. Η ΕΕ δεσμεύεται να επιτύχει τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 12.3 για τον μισό κατά κεφαλήν παγκόσμιο ρυθμό σπατάλης τροφίμων στο λιανεμπόριο και τον καταναλωτή έως το 2030, και να μειώσει τις απώλειες τροφίμων κατά την παραγωγή και τις αλυσίδες εφοδιασμού. 

Με τη μείωση των απωλειών και της σπατάλης τροφίμων για να βοηθήσουμε στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, μπορούμε επίσης να:

  • υποστηρίξουμε την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής (Η σπάταλη τροφίμων έχει τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 16% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το ευρωπαϊκό σύστημα τροφίμων)
  • σώζουμε θρεπτικά τρόφιμα για διανομή σε όσους τα έχουν ανάγκη, βοηθώντας στην εξάλειψη της πείνας και της υποτροφίας
  • εξοικονομούμε χρήματα για τους αγρότες, τις εταιρείες και τα νοικοκυριά.

Δείτε περισσότερα ; 

https://food.ec.europa.eu/system/files/2021-11/fw_lib_poster_reduce-food-waste-daily_el.pdf

Μοιραστείτε στα Social:

bottom of page