top of page
Σπονδές στην θάλασσα
Σπονδές στην θάλασσα

Fri, 24 May

|

Πειραιάς

Σπονδές στην θάλασσα

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ & ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/05 ΕΩΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 02/06 ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ –ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-15:00 ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ –ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-14:00 & 17:00-21:00

Τα εισιτήρια δεν πωλούνται
Δείτε άλλες εκδηλώσεις

Ώρα και Τοποθεσία:

24 May 2024, 22:00 – 02 Jun 2024, 09:00

Πειραιάς, ΓΚΑΛΕΡΙ ΚΑΨΙΩΤΗ, ΑΛΚΙΒΙΑΔΟΥ 153, ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Πληροφορίες:

Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 εγκαινιάζεται στην γκαλερί Καψιώτη η ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο «Σπονδές στη θάλασσα».

Η έκθεση θεσμός πραγματοποιείται για δέκατη συνεχή χρονιά στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας» που διοργανώνει ο δήμος Πειραιά και θα την εγκαινιάσει ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Η αγάπη για την πολυύμνητη θάλασσα είναι βαθιά ριζωμένη στις καρδιές των Ελλήνων, ταυτισμένη με την ιστορία τους.

Με τον όρο σπονδή εννοείται είδος θυσίας στα συμφραζόμενα της αρχαιοελληνικής θρησκείας και της λατρείας των Εθνικών.

Από τους προϊστορικούς χρόνους αποτελούσε μία από τις συνηθέστερες τελετουργίες. Η σπονδή, η προσφορά, η απόδοση τιμής, ακολουθείται από την επίκληση σε κάποια θεότητα.

Είναι από μόνη της μια ύψιστη λατρευτική πράξη, με την οποία προσφέρουμε το πιο καθαρό και αληθινό κομμάτι της ψυχής μας, σπένδοντας τον σεβασμό μας στην επικοινωνία με το Θείο. Είναι Ιερός δεσμός πού ενώνει τούς ανθρώπους με κάθε ανώτερη δύναμη.

Ο Όμηρος αναφέρει σπονδές πριν την κατάκλιση και ο Ησίοδος κατά το πρωινό και δειλινό. «Παρά θῖν᾽ ἁλὸς ἀτρυγέτοιο»: Οι μνήμες που γεννήθηκαν δίπλα στην ατρύγητη θάλασσα της Ιλιάδας έγιναν σπονδές.

Οι είκοσι οκτώ καταξιωμένοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση αντιμετωπίζουν την θάλασσα σαν μία «θεότητα», σαν κάτι ιερό και καταθέτουν ο κάθε ένας τη δική του «προσφορά» τη δική του «σπονδή» στην απέραντο γαλάζιο σαν τους Ατρείδες που έκαναν τις θυσίες τους στην παραλία όπως μας αφηγείται ο Όμηρος.

Πάνω από 50 έργα τέχνης συνθέτουν μια εικαστική αφήγηση με πρωταγωνίστρια τη θάλασσα και διηγούνται το κάθε ένα τη δική του συναρπαστική ιστορία.

Άλλοτε γαλήνια, άλλοτε ταραγμένη. Πότε παίζει το αέναο παιχνίδι της με τον ήλιο και λαμπυρίζει κάτω από τις ακτίνες του, πότε σαγηνευτική καθρεφτίζει στα νερά της τα χρώματα του δειλινού και τη σελήνη. Όλες οι μορφές και τα χρώματα της πλανεύτρας θάλασσας παρουσιάζονται στην έκθεση.

Σκηνές από στιγμές στην ακρογιαλιά, καράβια έτοιμα για το ταξίδι, ο μυστηριώδης βυθός, παιχνίδια στα γαλάζια νερά, γραφικά εκκλησάκια που ατενίζουν την ομορφιά της θάλασσας ψηλά από το βράχο, απεικονίζονται στους καμβάδες και παίρνουν σχήμα σε έργα γλυπτικής για να προσφέρουν τέρψη στο βλέμμα, στην ψυχή και στο νου του θεατή της έκθεσης, αλλά και για να ξυπνήσουν μνήμες.

Έργα τέχνης που εκπροσωπούν όλα τα ρεύματα της εικαστικής δημιουργίας, από τον ρεαλισμό και τον υπερρεαλισμό έως την αφαίρεση, τον εξπρεσιονισμό και τον ιμπρεσιονισμό, προσκαλούν το θεατή σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην σύγχρονη ιστορία της ελληνικής τέχνης και τον προκαλούν να νιώσει με όλες τις αισθήσεις του το μεγαλείο και τη μαγεία της θάλασσας.

Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να δει τα έργα σύγχρονων καταξιωμένων δημιουργών, δίπλα στα έργα σπουδαίων ζωγράφων που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμα τους στην ελληνική τέχνη, όπως ο Δημήτρης Μυταράς, ο Παύλος Σάμιος, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης.

Στην έκθεση συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι ζωγράφοι:

Δάφνη Άγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Σωτήρης Ανδριανός, Στάθης Βατανίδης, Χρύσα Βέργη, Όλγα Βερυκάκη, Κωστής Γεωργίου, Τάσος Δήμος, Φραγκίσκος Δουκάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Σοφία Καλογεροπούλου, Ράνια Καπελιάρη, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Δέσποινα Κουβάτσου, Μαρία Κτιστοπούλου, Έλενα Κυρκιλή, Μιχάλης Μαδένης, Μιχάλης Μανουσάκης, Ραφαήλ Μπαίκας, Δημήτρης Μυταράς, Χρήστος Παλλαντζάς, Κώστας Παπανικολάου, Βαγγέλης Ρήνας, Σιλβάνα Σαμαρτζιδου, Παύλος Σάμιος, Παναγιώτης Σιάγκρης, Σωτήρης Σόρογκας, Κώστας Σπυριούνης, Κωνσταντίνος Τόλης, Μαρία Φιλοπούλου, Μανώλης Χάρος.

Και οι γλύπτες:

Στέλιος Γαβαλάς, Νίκος Καλαφάτης, Πόλυ Κάνιστρα, Αντώνης Καστρινάκης, Διονύσης Ματαράγκας, Νίκος Γιώργος Παπουτσίδης.

Το έργο της πρόσκλησης φιλοτέχνησε ο Κωστής Γεωργίου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Σοφία Καψιώτη, ιδιοκτήτρια της γκαλερί Καψιώτη. Με σεβασμό στο κοινό της γκαλερί, επιλέχθηκαν έργα υψηλής αισθητικής και ποιότητας , που αποτελούν περιήγηση σε όλο το φάσμα της ελληνικής εικαστικής σκηνής των τελευταίων δεκαετιών.

Διάρκεια έκθεσης: 24 Μαΐου – 15 Ιουνίου 2024

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 ώρα 18.00-22.00 μ.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00 – 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 – 14:00 & 17:30 – 21:00

Διεύθυνση: Γκαλερί Καψιώτη, Αλκιβιάδου 153 & Σωτήρος, Πειραιάς – Η γκαλερί απέχει 100 μέτρα από το μετρό Πειραιά σταθμός «Δημοτικό Θέατρο» 

Τηλέφωνο: 210 4129257

Κιν.: 6946582977

www.gallerykapsioti.gr

Μοιραστείτε στα Social:

bottom of page