top of page
Θεματικές Ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
Θεματικές Ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Sat, 28 May

|

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Θεματικές Ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Οι δύο ξεναγήσεις έχουν ως πυρήνα τη ζωή των γυναικών της αρχαίας Αθήνας, όπως αποτυπώνεται μέσα από εκθέματα του μουσείου

Οι εγγραφές έκλεισαν
Δείτε άλλες εκδηλώσεις

Ώρα και Τοποθεσία:

28 May 2022, 11:00

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 31

Πληροφορίες:

Στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποίησε το Α.Μ.Π. κατά τον περασμένο Μάρτιο με αφορμή την ημέρα της Γυναίκας και την παρουσίαση στο κοινό της στήλης της Δορκάδος, οι 2 θεματικές ξεναγήσεις θα έχουν φέτος ως  πυρήνα τη ζωή των γυναικών της αρχαίας Αθήνας, όπως αποτυπώνεται μέσα από  εκθέματα του μουσείου, τα οποία  εκτός από την ιστορική, επιστημονική και αισθητική αξία τους, προβάλλουν αξίες επίκαιρες που δημιουργούν αφορμές για  κοινωνικό προβληματισμό σε θέματα έμφυλης βίας και  βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, όπως η προβολή της γυναικείας ταυτότητας, η συζυγική αγάπη, η τρυφερότητα, η αγάπη για τη ζωή,  ο σεβασμός στην αξία του ανθρώπου.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ:

1«Ιστορίες με άρωμα γυναίκας»

Δορκάς, Νικοστράτη, Ειρήνη, Πατρόκλεια, Νικησώ , Χαιρεστράτη, Μελιστώ : τον βίο, τις καθημερινές ασχολίες, την κοινωνική ζωή, το ρόλο τους ως συζύγων και μητέρων στο πλαίσιο του Αθηναϊκού «οίκου»,  την ενδυμασία και τον καλλωπισμό γυναικών που έζησαν στον Πειραιά και σε άλλους Αθηναϊκούς Δήμους, θα γνωρίσουμε μέσα από  εκθέματα που φέρουν επιγραφικές και εικονογραφικές μαρτυρίες. Από την πλούσια σε σκηνές γυναικείου κόσμου αγγειογραφία θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε συμπεριφορές και  πιθανές αντιδράσεις των γυναικών στο αφήγημα της πατριαρχικής Αθηναϊκής κοινωνίας. (αρχαιολόγοι:   

Σ. Χρυσουλάκη ,  Α. Καπετανοπούλου).

«….Ο  καθένας –ακόμα και ο φτωχός, αναθρέφει έναν γιο, αλλά  εκθέτει μια κόρη, ακόμα και αν είναι πλούσιος». (Κωμικός ποιητής Ποσείδιππος, 3ος αι. π.Χ.)        

                         

Με αφορμή τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών που λαμβάνουν χώρα σε -δυστυχώς- τακτική βάση στην ελληνική κοινωνία το τελευταίο χρονικό διάστημα, η θεματική ξενάγηση του ΑΜΠ μέσω των εκθεμάτων της (και όχι μόνο), θα επιχειρήσει μια ιστορική αναδρομή, καταδεικνύοντας καταρχάς τις παραμέτρους εκείνες που κατάρτισαν το κοινωνικό πλαίσιο εντός του οποίου κλήθηκαν να ζήσουν οι γυναίκες της αρχαίας εποχής. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί, όχι μόνο στις διακρίσεις που γίνονταν  έναντι του γυναικείου φύλου ήδη από τη βρεφική ηλικία, αλλά και στο πως οι υφιστάμενες φιλοσοφικές και ιατρικές  αντιλήψεις «παγίδεψαν» τρόπο  τινά  τις γυναίκες σε έναν φαύλο κύκλο διακυβεύοντας  την υγεία τη δική τους και των παιδιών τους, οδηγώντας  εντέλει, στο χαμηλό προσδόκιμο της ίδιας τους της ζωής. (Αρχαιολόγος Dr habil. Α. Συρογιάννη).

INFO

Ημέρες και ώρες ξεναγήσεων: 

Σάββατο 28/5,   Καπετανοπούλου Α.,  11-12 μμ.

Κυριακή 29/5,   Συρογιάννη Α.,  11-12 μμ.

Σάββατο 4/6,     Συρογιάννη Α., 11-12μμ.

Κυριακή 5/6,      Χρυσουλάκη Σ.,  11-12 μμ.

Διοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο: 2104521598

Μοιραστείτε στα Social:

bottom of page