top of page
Το Πλανητάριο... στον Πειραιά
Το Πλανητάριο... στον Πειραιά

Sun, 26 May

|

Πειραιάς

Το Πλανητάριο... στον Πειραιά

Ο ΕΝΑΣΤΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ, ΣΤΟ ΦΟΡΗΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ

Τα εισιτήρια δεν πωλούνται
Δείτε άλλες εκδηλώσεις

Ώρα και Τοποθεσία:

26 May 2024, 10:00 – 17:00

Πειραιάς, Πλατεία Καρπάθου, Καλλίπολη

Πληροφορίες:

Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο εμπνέει και εκπαιδεύει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Από παιδιά του Νηπιαγωγείου μέχρι την Τρίτη ηλικία. Δείχνοντας τις συναρπαστικές ανακαλύψεις στην εξερεύνηση του διαστήματος, συμβάλλει στην κατανόηση του κόσμου γύρω μας, ανοίγει τους ορίζοντες των θεατών, εμπνέει και εκπαιδεύει για όσα μας περιβάλλουν, για την ίδια τη Γη και τη θέση μας στο σύμπαν. Ελάτε να ανακαλύψουμε τα μυστήρια του σύμπαντος στον θόλο και στη συνέχεια να παρατηρήσουμε ζωντανά με το τηλεσκόπιο – το άστρο μας τον Ήλιο με ειδικά φίλτρα εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Δείτε μόνοι σας, από το προσοφθάλμιο ενός τηλεσκοπίου, τι υπάρχει εκεί έξω!

Ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε!

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΙΟΥ 10.00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ  26 ΜΑΙΟΥ 10.00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ, ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: "ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ" ΑΜΚΕ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΠΟΥΛΝΤΟΥΜΗ

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΡΑΤΗΣΗ ΣΤΟ a.boulntoumi@gmail.com ΩΣ ΤΗ ΠΕΜΠΤΗ 23/5 ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΝ

ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ. ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ 30 ΛΕΠΤΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ.

Πρόγραμμα Προβολών

11:00 - Κατά Λάθος Αστροναύτες

11:30 - Ένας Τέλειος Μικρός Πλανήτης

12:00 - Το Μαγικό Δεντρόσπιτο – Διαστημική Αποστολή

12:30 - Φανταστείτε το Φεγγάρι

13:00 - Ένας Τέλειος Μικρός Πλανήτης

13:30 - Το Μαγικό Δεντρόσπιτο – Διαστημική Αποστολή

14:00 - Φανταστείτε το Φεγγάρι

14:30 - Το Κλίμα της Γης

15:00 - Μαύρες Τρύπες, Αποκαλύπτοντας το Αόρατο

15:30 - Από Τη Γη Στο Σύμπαν

16:00 - Φανταστείτε το Φεγγάρι

16:30 - Μαύρες Τρύπες, Αποκαλύπτοντας το Αόρατο

*  Παράλληλα με τις προβολές θα γίνεται και παρατήρηση με τηλεσκόπιο του Ηλίου με ειδικά φίλτρα εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Τα ντοκιμαντέρ θόλου που προτείνονται να προβληθούν είναι:

τις περιγραφές και τα trailer των παραστάσεων θα βρείτε εδώ: https://planetariumotg.gr/category/shows/

Κατά Λάθος Αστροναύτες (Ηλικίες 5 με 10 ετών)

Ακολουθήστε τις περιπέτειες του Σάι, της Άννι και του σκύλου τους Άρμστρονγκ σε ένα αναπάντεχο ταξίδι στο διάστημα! Εξερευνήστε το σύστημα Γης, Ήλιου και Σελήνης με το σούπερ διαστημόπλοιο Χάλεϋ και τον ιδιοφυή υπολογιστή πλοηγό του. Ακολουθήστε έναν αστεροειδή καθώς συντρίβεται πάνω στο Φεγγάρι και δείτε πως δημιουργούνται οι κρατήρες στην επιφάνεια της Σελήνης. Ζήστε από κοντά μια ηλιακή καταιγίδα και αποκτήστε μια νέα οπτική και εκτίμηση για τον πλανήτη μας τη Γη. Οι “Μαθητές Αστροναύτες” είναι μια διαστημική περιπέτεια για όλες τις ηλικίες.

Ένας Τέλειος Μικρός Πλανήτης (Ηλικίες 6 με 12 ετών)

Ανακαλύψτε το ηλιακό μας σύστημα μέσα από μια διαφορετική οπτική ματιά - μέσω μιας εξωγήινης οικογένειας που αναζητά τον τέλειο πλανήτη για τις διακοπές της. Πετάξτε πάνω από την επιφάνεια του Πλούτωνα, τον πιο γνωστό μας Νάνο Πλανήτη. Βουτήξτε στους παγωμένους γκρεμούς της Μιράντα - δορυφόρου του Ουρανού. Ταξιδέψτε μέσα από τους δακτυλίους του Κρόνου. Νιώστε τις καταιγίδες και τους κεραυνούς στον Δία. Και περπατήστε στην επιφάνεια του Άρη. Ποιον προορισμό θα επιλέγατε; Αυτό είναι ένα ταξίδι στο ηλιακό σύστημα για διαστημικούς ταξιδιώτες όλων των ηλικιών.

Το Μαγικό Δεντρόσπιτο Διαστημική Αποστολή (Ηλικίες 8 με 12 ετών)

Ανακαλύψτε το ηλιακό μας σύστημα μέσα από μια διαφορετική οπτική ματιά - μέσω μιας εξωγήινης οικογένειας που αναζητά τον τέλειο πλανήτη για τις διακοπές της. Πετάξτε πάνω από την επιφάνεια του Πλούτωνα, τον πιο γνωστό μας Νάνο Πλανήτη. Βουτήξτε στους παγωμένους γκρεμούς της Μιράντα - δορυφόρου του Ουρανού. Ταξιδέψτε μέσα από τους δακτυλίους του Κρόνου. Νιώστε τις καταιγίδες και τους κεραυνούς στον Δία. Και περπατήστε στην επιφάνεια του Άρη. Ποιον προορισμό θα επιλέγατε; Αυτό είναι ένα ταξίδι στο ηλιακό σύστημα για διαστημικούς ταξιδιώτες όλων των ηλικιών.

Φανταστείτε Το Φεγγάρι (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 10+)

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κοιτάξατε το Φεγγάρι; Όχι απλώς το είδατε, αλλά το παρατηρήσατε πραγματικά; Για τους περισσότερους από εμάς το Φεγγάρι είναι μια φευγαλέα εικόνα, κάτι που θα προσέχαμε για λίγο χωρίς μετά να του ρίξουμε μια δεύτερη ματιά. Αλλά η σημασία της Σελήνης στη ζωή μας είναι πολύ μεγαλύτερη από την παρουσία της στον ουρανό. Μια σταθερή πηγή έμπνευσης στη συλλογική μας φαντασία. Ελάτε να δούμε πως η παρουσία της Σελήνης ώθησε την ανθρώπινη δημιουργικότητα, τη μάθηση και την σπίθα για εξερεύνηση από την πρώτη στιγμή που κοιτάξαμε τον ουρανό. Κάθε ανακάλυψη έφερε νέες ευκαιρίες και στόχους, μέχρι που οδηγούμενοι από τα όνειρά μας, αφήσαμε τη Γη και πήγαμε εκεί στα εκπληκτικά ταξίδια που κορυφώθηκαν με τους αστροναύτες να περπατούν στη Σελήνη. Η εικόνα που έχουμε για τη Σελήνη, που διαμορφώθηκε από τους ποιητές και τους καλλιτέχνες του παρελθόντος, συνεχίζει να αλλάζει και να εξελίσσεται από τους στοχαστές και τους οραματιστές του σήμερα.

Το Κλίμα Της Γης (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 12+)

Η θέση της Γης στο Ηλιακό Σύστημα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της ζωής. Ελάτε να ανακαλύψουμε τα χαρακτηριστικά του πλανήτη μας που διαμορφώνουν τον Καιρό και το Κλίμα. Παγετώδεις εποχές εναλλάσσονται με θερμές περιόδους, μα τα τελευταία χρόνια ένας νέος παράγοντας αλλαγής του κλίματος προστέθηκε, η σε μεγάλη κλίμακα ανθρώπινη επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Η παγκόσμια κοινότητα άρχισε ήδη να συνειδητοποιεί τις συνέπειες της ανθρωπογενούς μεταβολής του κλίματος του πλανήτη. Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, καύσωνες, μεγάλες δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες. Το κλίμα και οι συνθήκες στη Γη δεν είναι σταθερά και δεδομένα. Το ανθρώπινο είδος θα πρέπει να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και να λαμβάνει μέτρα έτσι ώστε να εξασφαλίζει την επιβίωσή του, στην επιφάνεια του μικρού μας γαλάζιου πλανήτη.

Από Τη Γη Στο Σύμπαν (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 12+)

Η παράσταση είναι ένα μοναδικό ταξίδι στο Σύμπαν. Μετά από μια σύντομη αναφορά στην Αστρονομία των Αρχαίων, μας ταξιδεύει στο Ηλιακό μας σύστημα, στα άστρα, τον Γαλαξία μας, στο Σύμπαν, όπως αυτά περιγράφονται από την σύγχρονη επιστήμη. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί κυρίως πραγματικές εικόνες, από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου. Το ταξίδι αυτό παρέχει στον θεατή μια ολοκληρωμένη εικόνα του αστρονομικού Σύμπαντος, με τρόπο απλό, εντυπωσιακό και αφηγηματικό. Δεν είναι τυχαίο που συμμετείχε σε πάνω από είκοσι φεστιβάλ ταινιών θόλου, προβάλλεται σε περισσότερα από 700 πλανητάρια σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε 27 γλώσσες.

Υπερμεγέθεις Μαύρες Τρύπες Αποκαλύπτοντας το Αόρατο (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 14+)

Στο κέντρο του Γαλαξία μας υπάρχει μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα με μάζα 4 εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου, ενώ σε άλλους γαλαξίες έχουν εντοπιστεί μαύρες τρύπες με μάζα ακόμη και δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου. Πως άραγε σχηματίζονται αυτές οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στο κέντρο των γαλαξιών; Κορυφαίοι επιστήμονες στην παρατήρηση και τη θεωρητική μελέτη μαύρων τρυπών και γαλαξιών, βιομηχανικοί ειδικοί σε μεγάλες τεχνολογίες αιχμής και επαγγελματίες στη διάδοση της επιστήμης, συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν ερευνητικά προγράμματα που συνδυάζουν τις πιο πρόσφατες παρατηρήσεις αιχμής, αριθμητικές προσομοιώσεις και καινοτόμα αναλυτικά εργαλεία, για τη σύγκριση της θεωρίας με την παρατήρηση. Ρίχνοντας φως στον τρόπο σχηματισμού των μαύρων τρυπών στο πλαίσιο της εξέλιξης των γαλαξιών. Αυτή η παράσταση πλανητάριου παρουσιάζει το περιβάλλον των μαύρων τρυπών με έναν εντυπωσιακό και κατανοητό τρόπο στο ευρύ κοινό.

Μοιραστείτε στα Social:

bottom of page